Παύλος Κουστέρης

Το «Last Dance» των Σερ Άλεξ και Κριστιάνο υπενθύμισε ότι υπάρχει ακόμα ρομαντισμός!

Θα ήθελε πραγματικά κάποιος ουδέτερος να δει τον Κριστιάνο με τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι; Με τη δράση του Σερ Άλεξ, ο επίλογος γράφεται όπως θα έπρεπε να γραφτεί και κράτα το συναίσθημα ζωντανό.

Πριν από 18 χρόνια και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2003, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον κλήθηκε να δώσει ένα φιλικό προετοιμασία στο «Ζοσε Αλβαλάδε» με αντίπαλο τη Σπόρτινγκ. Μία Σπόρτινγκ που ζούσε από την παραγωγή ταλέντων. Έμελλε εκείνο το φιλικό παιχνίδι να αλλάξει όλη την ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Τζον Ο’ Σέι, Σιλβέστρ, Φέρνιναντ και Μπαρτέζ είχαν ένα εφιαλτικό βράδυ, γνωρίζοντας την ήττα με 3-1 κι όλα αυτά με ένα 18χρονο παιδαρέλι να τους κάνει «χαζούς». «Ήμασταν στο πούλμαν μετά το ματς, περιμένοντας τον εκτελεστικό διευθυντή, Ντέιβιντ Γκιλ και τον Άλεξ Φέργκιουσον. Όλοι οι παίκτες τους μιλήσαμε και τους είπαμε ότι πρέπει να τον αποκτήσουν». Τα λόγια ανήκουν στον Ρίο Φέρντιναντ που σε συνέντευξή του είχε εξιστορήσει πώς βίωσε την κόντρα του με τον άγνωστο τότε Κριστιάνο Ρονάλντο.

Με συνοπτικές διαδικασίες, ο Πορτογάλος μία εβδομάδα αργότερα όντως μετακόμισε στο Μάντσεστερ, του δόθηκε το πιο «βαρύ» νούμερο που υπάρχει στους «κόκκινους διαβόλους», δηλαδή το νούμερο «7» και τα υπόλοιπα είναι μια πολύ ωραία αθλητική ιστορία, την οποία έχτισε ο 36χρονος σήμερα σούπερ-σταρ με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με Ρεάλ Μαδρίτης, με Γιουβέντους, με εθνική Πορτογαλίας. Είναι ο κορυφαίος παίκτης που έχει παίξει ποτέ ποδόσφαιρο; Με 781(!) γκολ σε όλες τις επίσημες διοργανώσεις που έχει αγωνιστεί, με αμέτρητα highlights που έχει προσφέρει στον κόσμο, ο ίδιος δεν δέχεται δεύτερη κουβέντα.



Και δεν είναι μόνο τα γκολ… Θα υπάρξει άραγε στα χρονικά του αθλήματος, όσο κι αν οι τιμές έχουν αυξηθεί σε γελοία επίπεδα, ένας 33χρονος να κάνει μέσα σε δύο μέρες μεταγραφή 100 εκατ. ευρώ; Θα υπάρξει ποτέ 36χρονος για τον οποίο θα δοθούν περίπου 23 εκατ. ευρώ για την απόκτησή του; Πολύ δύσκολο.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα στον Κριστιάνο Ρονάλντο, προφανώς και η περσόνα του έχει δημιουργήσει μεγάλες συμπάθειες και ταυτόχρονα έχει προκαλέσει αντιπάθειες. Για κάθε ένα μαγικό γκολ, υπάρχει ένας αλαζονικός πανηγυρισμός. Για κάθε στοιχειωμένο ρεκόρ που ο ίδιος έχει καταρρίψει υπάρχει και μία γκρίνια προς συμπαίκτη του, που δεν του δίνει την πάσα να σκοράρει. Ωστόσο, πρέπει κανείς να σεβαστεί το γεγονός ότι σε αυτή την ηλικία ψάχνει όσο τίποτα άλλο τις νέες προκλήσεις, βάζοντας αποδεδειγμένα σε δεύτερη μοίρα τον τραπεζικό του λογαριασμό (άφησε στη Γιουβέντους τα σίγουρα 30 εκατ. ευρώ για να πάρει περίπου τα μισά στη Γιουνάιτεντ) κι ότι μόλις πριν από λίγους μήνες αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στη Serie A σε ένα τουλάχιστον δυσλειτουργικό σύνολο και πρώτος σκόρερ στο Euro. Πράγματι, το ερώτημα αν είναι ο καλύτερος που έχει υπάρξει, είναι αδύνατον να απαντηθεί, όμως είναι από τους μεγαλύτερους «εραστές» του σπορ που έχουν κλωτσήσει την μπάλα σε αυτό το επίπεδο.

Τις τελευταίες μέρες εκτυλίχθηκε ένα γαϊτανάκι για το μέλλον του. Μέχρι την πρεμιέρα της Serie A κόντρα στην Ουντινέζε, κανείς δεν έδωσε βάση στα σενάρια για τη Ρεάλ Μαδρίτης ενώ κι ο ίδιος το ξέκοψε. Απαιτώντας να μείνει εκτός ενδεκάδας σε εκείνο το ματς, ήταν δεδομένο ότι μέχρι τις 31 Αυγούστου θα έφευγε, με το ερωτηματικό να έμπαινε δίπλα στην ομάδα που θα τον έκανε δικό της, καθώς όλες οι πόρτες ήταν είτε ερμητικά κλειστές, είτε απλά μισάνοιχτες. Με το που η Μάντσεστερ Σίτι αντιλήφθηκε ότι με την περίπτωση Κέιν είναι σαν να κυνηγάει την… ουρά της, στράφηκε πραγματικά στον 36χρονο, που ναι μεν είναι στο τελευταίο στάδιο της καριέρας του, αλλά με αυτόν θα κατάφερνε ένα καίριο χτύπημα στη συμπολίτισσα.



Ειλικρινά, όμως… Ποιος θα ήθελε να δει τον Κριστιάνο Ρονάλντο με τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι εκτός από τους ίδιους τους φιλάθλους της κι όσους έτρεξαν για τη μεταγραφή του; Ποιος θα ήθελε να δει τον Πορτογάλο να «τσαλακώνει» μία παραμυθένια καριέρα, επιλέγοντας τη Σίτι πληγώνοντας όχι μόνο τους φίλους της ομάδας που τον ανέδειξε, αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο που συνέβαλε όσο κανένας άλλος για να χτίσει τον μύθο για τον οποίο περηφανεύεται σήμερα; Ενδεχομένως, κανένας αυθεντικός ποδοσφαιρόφιλος.

Αφήνοντας στα κρύα του… λουτρού Μάντσεστερ Σίτι και Πεπ Γκουαρδιόλα (με τον οποίο είχαν μιλήσει τις προηγούμενες μέρες), ο Κριστιάνο Ρονάλντο απέδειξε ότι αυτό που ήθελε, ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από τη στιγμή που ήταν να γυρίσει στο Νησί. Ήθελε ένα νεύμα, μία ένδειξη επιθυμίας από το πρώτο του πολύ μεγάλο «σπίτι». Θεωρώντας δεδομένο ότι ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έχει ενορχηστρώσει ή τέλος πάντων έχει βάλει το… χεράκι του στην επιστροφή του Κριστιάνο Ρονάλντο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Σκωτσέζος θρύλος που αποτελεί τη μεγαλύτερη προσωπικότητα που έχει υπηρετήσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από οποιοδήποτε πόστο, φρόντισε να γράψει τον επίλογο μιας ιστορίας όπως θα έπρεπε να γραφτεί. Σαν ένα άλλο «Last Dance» τόσο του ίδιου Σερ Άλεξ Φέργκιουσον που διατηρεί την επιρροή του, αλλά και του Κριστιάνο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Έτσι θα έπρεπε να τελειώσει το φετινό σίριαλ του Κριστιάνο Ρονάλντο. Όπως αντίστοιχα, το «σωστό» ή αν προτιμά κανείς το «ρομαντικό» θα ήταν να ολοκληρώσει (όποτε) την καριέρα του Λιονέλ Μέσι στην Μπαρτσελόνα. Οτιδήποτε διαφορετικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «ποδοσφαιρική βλασφημία», που στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχουμε δει πολλές.

Με την απόκτηση του Πορτογάλου, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κάθε άλλο μπορεί να θεωρηθεί φαβορί για το πρωτάθλημα στην Αγγλία. Μάλιστα, με μια ψυχρή ματιά παραμένει ακόμα κάτω από Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι και μένει να δούμε αν η Λίβερπουλ θα έχει την πρωταθληματική πορεία ή την περσινή τραγωδία στο ½ της Premier League.

Ανεξάρτητα, όμως, από όλα αυτά, η είδηση της μεταγραφής του Κριστιάνο Ρονάλντο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ διατηρεί ακόμα το συναίσθημα ζωντανό…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x